autogram.blog.hu

Az autogramok mögött sorsok, emberek, jellemek húzódnak meg - a múlt, a jelen s a jövő: maga a történelem.
A blog célja, hogy felületet teremtsen a hobbi magyarországi hódolóinak.
Elérhetőségünk: autogram.blog@gmail.com

Welcome to the Hungarian Autograph Collectors Club website! Contact us at autogram.blog@gmail.com

Goldenblog 2010

Ez a honlap a
Goldenblog 2010 versenyen a kult-szórakozás kategóriában
6. helyezést ért el

mintegy 500 blog közül.

Klub a Facebook-on

Látogatottság

Címkék

1956 (12) 1986 (1) a (39) á (1) afganisztán (1) aftal (1) albánia (1) államfő (59) apollo (6) aranycsapat (11) argentína (7) artista (3) asztalitenisz (1) atlétika (4) aukció (24) ausztrália (4) ausztria (18) autogramos cikk (24) autogram evolúció (11) autopen (16) b (65) balkezesek (23) banglades (1) beatles (9) belgium (1) birkózás (1) boksz (3) brazília (15) bulgária (2) burma (1) c (50) cccp (13) ceruza (2) ciprus (1) cs (8) csehország (7) csere bere (5) d (33) dakar (6) dánia (2) dél afrikai köztársaság (3) dél korea (2) e (21) egyház (13) egyiptom (5) ensz (2) eredeti (13) érték (21) észak korea (1) észtország (1) f (39) fehéroroszország (1) filmrendező (26) finnország (5) foci (47) forma 1 (43) franciaország (39) g (38) gasztronómia (1) goldenblog 2010 (3) görögország (2) grafológia (3) gy (9) gyűjtők (25) gyűjtő információk (25) h (66) habsburg (4) hamisítvány (26) hegymászás (3) hoki (1) hollandia (2) horvátország (1) hungarian (166) i (12) ii. jános pál (8) imf (1) india (6) interjú (18) international (88) irak (1) írószer (1) izrael (5) j (34) jamaika (1) james bond (1) japán (2) jégkorong (5) jótékonyság (6) jugoszlávia (3) k (70) kajak kenu (2) kambodzsa (1) kanada (12) károly díj (1) katar (1) katona (1) kazahsztán (1) képzőművészet (19) kerékpár (1) kína (2) költő (8) kormányfő (59) kosárlabda (4) kossuth díj (49) kuba (1) l (35) lengyelország (16) le mans 24 (2) líbia (1) liechtenstein (1) luxemburg (2) m (72) magyarország (64) magyar miniszterelnökök (18) mercury seven (1) mexikó (1) mianmar (1) miniszter (45) monaco (2) mongólia (1) montenegro (1) n (21) náci (1) nagy britannia (73) nato (2) ndk (1) németország (36) nigéria (1) nob (1) norvégia (3) nszk (7) ny (1) o (8) olaszország (24) olimpiai bajnok (34) operatőr (1) örményország (1) oroszország (15) oscar díj (25) osztrák magyar monarchia (10) öttusa (1) p (64) palesztina (2) pápa (6) peru (1) politika (44) portugália (4) posta (2) queen (1) r (39) rajz (7) rajzfilm (6) rally (4) real madrid (2) ritkaság (76) románia (4) s (78) sajtó (13) sakk (4) síelés (2) skócia (2) spanyolország (16) sport (34) súlyemelés (2) svájc (8) svédország (7) sz (20) Szaúd-Arábia (1) szerbia (4) színész (36) szlovákia (6) szomszédok (2) t (32) tenisz (13) tibet (3) titkári aláírások (12) többes dedikáció (15) tollak (6) tonga (1) torna (1) törökország (2) történet (16) tudomány (12) ty (1) u (2) ü (1) új zéland (3) ukrajna (5) űrhajózás (14) usa (121) úszás (2) v (22) vásárlás (24) vatikán (4) venezuela (2) videó (124) vitorlázás (1) vívás (1) vízilabda (4) w (25) y (1) z (12) zene (6) zöld foki szigetek (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Ország-számláló

free counters

2009.02.24. 14:45 brutusbrutalis

Etikus dolog-e autogramokkal kereskedni?

Az imént olvastam a hírt, miszerint a Manchester United menedzsmentje megtiltotta a klub focistáinak, hogy autogramot adjanak. (A hír teljes egészében e poszt végén olvasható.)

A hír indoklása elgondolkodtatott és arra jutottam talán érdemes erről a kérdésről itt a blogban pár szót ejteni. Egyrészről álságosnak tartom a MU menedzsment döntését, mert a hivatalos dedikált emléktárgyaikat ők is, ahogyan világszerte a sportklubok, sportolók egy része, a MU is árusítja, mégpedig nem is olcsón.

Az autogramosztás ebben a műfajban is a promóció része, pár éve olyan hírt is olvashattunk, hogy a labdarúgók szerződésében benne van, hogy az autójuktól a stadionig megtett rövid gyalogúton, ahol a rajongók a kordonnál állva várnak rájuk, kötelező legalább ötven autogramot kiosztaniuk fejenként. A klub gazdasági vállalkozás és pontosan tudja, hogy a szurkolóiból él. Ennélfogva megítélésem szerint a jelenlegi döntésnél nem másról van szó, mint piacféltésről.

A címben szereplő eredeti kérdést nem szeretném persze megkerülni, sőt kifejezetten érdekelne, hogy ki mit gondol erről a kérdésről. Amikor autogramot kezdtem gyűjteni, azt gondoltam, hogy autogramot vásárolni értelmetlen dolog, mert egyrészt úgysem tudhatja az ember, hogy eredeti vagy sem, amit vásárol, másrészt a személyes találkozások varázsát nem pótolja a megvásárolt darab. Ma már egy kicsit másképpen gondolom. Egyszerűen vannak olyan vágyott autogramok, amit az ember már nem tud személyesen beszerezni (mert pl. az illető elhunyt), másrészt sok megbízható autogram-dealer van a gyűjtők közösségében, akiktől bizalommal vásárolhat az ember.

Az autogramgyűjtés - különösen Magyarországon - meglehetősen földrajzilag determinált hobbi. Aki nem Budapesten vagy környékén él és dolgozik, az eleve hátrányból indul a "versenyben", hiszen az információk és a gyors reagálás képességének hiánya lehetetlenné teszi az eredményes vadászatot. Egy nagyobb országban, akár pl. az USA-ban ez fokozottan így van a nagyobb távolságok miatt.

Miért fosztanánk meg azonban a lehetőségtől azokat a kollégákat, akik tehát nem a fővárosban laknak, de mégis a gyűjtés a szenvedélyük? Egy nagyon egyszerű példa: a Forma-1-et sokkal több országban szeretik és rajongják, mint ahány országot a cirkusz felkeres egy év alatt, s azok a rajongók is szeretnének autogramot a kedvenceiktől, akiknek az országát soha nem látogatja meg az autóverseny.

Az USA-ban biztosan több tízmillióan élnek, akik szurkolnak egy baseballcsapatnak, van kedvencük, de esélyük sincs, hogy valaha az életben akár csak egyszer is személyesen találkozzanak a kedvenceikkel, pláne, hogy autogramot kérjenek. Mert egy ilyen közegben az autogram levadászása időt, pénzt és fáradságot igényel. Benzinköltség, szállásköltség, telefonköltségek és a hiábavaló várakozásokkal eltöltött hosszú órák, napok. Többek között ez is az, ami egy-egy autogram árában megjelenik. Kicsiben ez jelenik meg hazánkban is.

Külföldön a sztárok, sportolók tudatában vannak annak, hogy autogramjuk árucikk lehet, Jack Nicholson pl. néha viccesen hozzá is teszi a második-harmadik fotó aláírásakor, hogy "így támogatja a dolgozó embert", azaz az autogramgyűjtőt-dealert, aki a rajongók helyett energiát fektet abba, hogy megszerzi a sztár aláírását és némi haszonnal ezt pénzért továbbadja.

Összességében tehát azt gondolom, hogy az autogramok piaca azért jött létre, mert kiszolgál egy olyan igényt, hiányt, amit a rajongók maguktól nem mindig képesek áthidalni. Autogramokkal kereskedni nem etikátlan, hanem szükségszerű dolog, a "piac" ugyanolyan, mint bármely más, gyűjtéssel kapcsolatos hobbi esetében.

Nem adhatnak autogramot a Manchester United futballistái

Az erről szóló döntést a Blackburn elleni, szombati bajnokira (2-1) kiadott műsorfüzetben tudatták a szurkolókkal. Sir Alex Ferguson vezetőedző - miközben elnézést kért a becsületes drukkerektől - azzal indokolta a tiltást, hogy az utóbbi időben megszaporodott azoknak a személyeknek a jelenléte, akik csak azért kérnek aláírást a legjobbaktól, hogy aztán a dedikált emléktárgyakat jó pénzért továbbadhassák. Öt évvel ezelőtt hasonló okból már alkalmazták az autogramstopot az MU-nál.(MTI)

 

 

10 komment

Címkék: vásárlás sport foci aukció csere bere autogramos cikk


A bejegyzés trackback címe:

https://autogram.blog.hu/api/trackback/id/tr35962539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H.Gábor/garicas 2009.02.24. 18:26:50

Ez szép!Főleg azért is mert nem lehet eldönteni,hogy ki az aki eladja és ki az aki fanatikus rajongó.El lehet képzelni mit érez ilyenkor egy rajongó.(Ringo Starrnak is biztos megnött az ázsiója,mióta tavaly októberben azt a szép közleményt közzétette a honlapján)
Szegény focisták!Hogy örülnének neki,ha valaki pár év múlva mikor 35 évesen kiöregedtek a fociból,megismerné őket az utcán.Tisztelet az egy két kivételnek,akinek fennmarad a neve.
Mennyire örülök,hogy annak idején nem voltak ilyen okos emberek Karády Katalin,Sárdy János,Latabár Kálmán,Jávor Pál és még sorolhatnám kik körül:-))))

Fashionistas 2009.02.24. 18:52:56

Kareem Abdul Jabbar aláirt magazin eladó! :) www.izoom.blog.hu

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.24. 19:50:14

Jó írás és jó kérdés.
A következtetéseddel egyetértek, elég nyilvánvaló a piacféltés.
Azzal is maximálisan egyetértek, hogy az autogramok adásvétele nélkül nem igazán működne a dolog, sőt, értéke se lenne az egésznek (a nyilvánvaló személyes érzelmi értéken túl). Én amúgy nem gyűjtök autogramokat magukban, csak a könyveimben, bár egyszer-kétszer már meglegyintett a vágy, régi, híres, ismert emberek aláírt fényképei iránt, de maradok a könyveknél. Sajnos itt is sok a probléma, hiszen kevesen élnek már, azok is túlnyomó részt az egyesült államokban...

Viszont, ha nem tolakodás, visszakérdeznék egy teoretikus, de a témába vágó dologról. Mint mondtam, könyveket és magazinokat gyűjtök, nem utazok arra, hogy dedikáltak legyenek, de nem bánom, ha sikerül egyet-egyet szerezni. Viszont mi van akkor, ha egy magazinból több féle dedikált példány is elérhető (nem feltétlenül egyszerre), az egyikben az egyik szerző aláírása van, a másikban a másiké... Ilyenkor mi a fenét csináljon az ember? Mindkettőt megtartani hülyeség (a végén még tucatnyi példányom lesz minden számból), a kettő (vagy több) közül mi alapján válasszak?
Másik hasonló kérdés. Egy sorozatból hozzájutottam egy olyan gyűjteményhez, amiben számos dedikált példány is volt. Viszont iszonyú rossz állapotúak, egyik-másik lapjaira esik szét. Na, itt mit csináljon az ember? Nyilvánvaló, hogy a gyűjtemény miatt egy minimum jó állapotú példány kéne, viszont a dedikált verzió mégiscsak hordoz magában értéket!

Feloldhatatlan ellentmondások!!!

andyka77 2009.02.24. 20:36:41

@Before: én a helyedben mindet megtartanám.............:)))))))))
igaz, én sohasem adnék el semmit... max ajándékozni szoktam, ha több van valmiből és látom, hogy a másiknak nagy kedvence az adott sztár, híres ember és nagyon szeretné azt az aláírást.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.24. 20:41:28

@andyka77: Andi, én is hörcsög vagyok, de egy könyvgyűjtménynél vannak egyéb szempontok is.

brutusbrutalis 2009.02.24. 21:12:39

köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat, szerintem még fogom boncolgatni a témát a későbbiekben is, mert sok kérdés felmerül
@Before: én is azt mondanám, mint Andyka, hogy tartsd meg a dedikáltakat, a dedikálatlant meg add el nyugodtan :)))))))
de ez az autogramgyűjtő szempontja... - vicc volt.
A magazinokból szerintem nincs olyan sok duplum dedikált, hogy ne férne meg egymás mellett, a rossz állapotú dedikált könyvet pedig egy jó könyvkötő szépre meg tudja javítani.
Kecske is, káposzta is rulez. :)
Üdv mindenkinek!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.24. 21:37:45

Nekem egy könyvkötő nem nyúlhat a könyveimhez, az tuti! Egyébként paperback-et gyűjtök, kizárólag az eredeti megjelenési formájukban, még a ragasztószalagot se tűröm.
Ha van két példányom, és a dedikált normális minőségű, akkor nyilván eladom a simát. De ha a dedikált vállalhatatlan minőségű, gyűjtői szempontból, akkor nem ilyen egyszerű a dolog. A magazinok esetében pedig nyilván teoretikus a kérdés, bár egyszer majdnem belefutottam egy ilyen szituba, csak elvitték az orrom elől...

andyka77 2009.02.25. 13:04:10

hát kedves before, mi csak aláírás szempontjából tudunk hozzászólni... :)

brutusbrutalis 2009.02.25. 13:09:13

@Before: egyébként egyszer hallottam azt, hogy a könyv értékét elvben csökkenti, ha dedikáció van benne, mert az beleírásnak minősül. Más kérdés, hogy maga a dedikáció önálló értékkel bír, ami kompenzálja a könyv értékcsökkenését. Igaz ez?

Mivel a téma a Man Utd kapcsán keletkezett, azt hiszem hétvégén publikálom a Koplárovics Béla gólja által vereséget szenvedett egykori MU csapat néhány tagjának autogramját.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.02.25. 16:01:34

Sajnos nem tudok a kérdésedre válaszolni, mivel nem vagyok profi, abszolút szabadidős tevékenység a könyvgyűjtés. De olyat én még nem láttam, legyen az a legfrissebb kiadás, vagy valami kétszáz éves antikvár ritkaság, ahol ne emelte volna az értékét egy könyvnek, ha a szerző dedikálta.
De mivel engem csak a saját elképzeléseim vezérelnek a gyűjtésben, akkor is többre tartanék egy ilyet, mint egy sima "érintetlen" darabot.
süti beállítások módosítása