autogram.blog.hu

Az autogramok mögött sorsok, emberek, jellemek húzódnak meg - a múlt, a jelen s a jövő: maga a történelem.
A blog célja, hogy felületet teremtsen a hobbi magyarországi hódolóinak.
Elérhetőségünk: autogram.blog@gmail.com

Welcome to the Hungarian Autograph Collectors Club website! Contact us at autogram.blog@gmail.com

Goldenblog 2010

Ez a honlap a
Goldenblog 2010 versenyen a kult-szórakozás kategóriában
6. helyezést ért el

mintegy 500 blog közül.

Klub a Facebook-on

Látogatottság

Címkék

1956 (12) 1986 (1) a (39) á (1) afganisztán (1) aftal (1) albánia (1) államfő (59) apollo (6) aranycsapat (11) argentína (7) artista (3) asztalitenisz (1) atlétika (4) aukció (24) ausztrália (4) ausztria (18) autogramos cikk (24) autogram evolúció (11) autopen (16) b (65) balkezesek (23) banglades (1) beatles (9) belgium (1) birkózás (1) boksz (3) brazília (15) bulgária (2) burma (1) c (50) cccp (13) ceruza (2) ciprus (1) cs (8) csehország (7) csere bere (5) d (33) dakar (6) dánia (2) dél afrikai köztársaság (3) dél korea (2) e (21) egyház (13) egyiptom (5) ensz (2) eredeti (13) érték (21) észak korea (1) észtország (1) f (39) fehéroroszország (1) filmrendező (26) finnország (5) foci (47) forma 1 (43) franciaország (39) g (38) gasztronómia (1) goldenblog 2010 (3) görögország (2) grafológia (3) gy (9) gyűjtők (25) gyűjtő információk (25) h (66) habsburg (4) hamisítvány (26) hegymászás (3) hoki (1) hollandia (2) horvátország (1) hungarian (166) i (12) ii. jános pál (8) imf (1) india (6) interjú (18) international (88) irak (1) írószer (1) izrael (5) j (34) jamaika (1) james bond (1) japán (2) jégkorong (5) jótékonyság (6) jugoszlávia (3) k (70) kajak kenu (2) kambodzsa (1) kanada (12) károly díj (1) katar (1) katona (1) kazahsztán (1) képzőművészet (19) kerékpár (1) kína (2) költő (8) kormányfő (59) kosárlabda (4) kossuth díj (49) kuba (1) l (35) lengyelország (16) le mans 24 (2) líbia (1) liechtenstein (1) luxemburg (2) m (72) magyarország (64) magyar miniszterelnökök (18) mercury seven (1) mexikó (1) mianmar (1) miniszter (45) monaco (2) mongólia (1) montenegro (1) n (21) náci (1) nagy britannia (73) nato (2) ndk (1) németország (36) nigéria (1) nob (1) norvégia (3) nszk (7) ny (1) o (8) olaszország (24) olimpiai bajnok (34) operatőr (1) örményország (1) oroszország (15) oscar díj (25) osztrák magyar monarchia (10) öttusa (1) p (64) palesztina (2) pápa (6) peru (1) politika (44) portugália (4) posta (2) queen (1) r (39) rajz (7) rajzfilm (6) rally (4) real madrid (2) ritkaság (76) románia (4) s (78) sajtó (13) sakk (4) síelés (2) skócia (2) spanyolország (16) sport (34) súlyemelés (2) svájc (8) svédország (7) sz (20) Szaúd-Arábia (1) szerbia (4) színész (36) szlovákia (6) szomszédok (2) t (32) tenisz (13) tibet (3) titkári aláírások (12) többes dedikáció (15) tollak (6) tonga (1) torna (1) törökország (2) történet (16) tudomány (12) ty (1) u (2) ü (1) új zéland (3) ukrajna (5) űrhajózás (14) usa (121) úszás (2) v (22) vásárlás (24) vatikán (4) venezuela (2) videó (124) vitorlázás (1) vívás (1) vízilabda (4) w (25) y (1) z (12) zene (6) zöld foki szigetek (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Ország-számláló

free counters

2009.02.13. 09:40 brutusbrutalis

Kiknek az autogramját érdemes gyűjteni?

A fenti kérdést többen feltették az elmúlt hetek néhány írása kapcsán, úgyhogy ma megpróbálunk némi eligazítást adni ezügyben, ha egyáltalán lehet.

A közvéleményben az autogramgyűjtés fogalma alatt általában filmsztárok, zenészek, esetleg sportolók autogramjának a gyűjtését értik. Azért alakult ez ki, mert jellemzően a legtöbben valóban ebben a kategóriában gyűjtenek. Ez a gyűjtés általában a rajongással kapcsolódik össze. Autogramgyűjtő általában úgy lesz valakiből, hogy kedvenceinek autogramját megszerzi valahogyan, aztán egyszer csak elgondolkodik, hogy milyen jó lenne még ettől vagy attól a személytől is autogramot szerezni. Ez a gondolkodás általában sosem ér véget, mert újabb és újabb nevek bukkannak fel, újabb ismeretekkel újabb „kategóriákra” derül fény, ahol érdemes a neveket begyűjteni. Idővel a gyűjtő eljut a felismerésig, hogy érdemes esetleg egyetlen kategóriára koncentrálnia, innentől kezdve csak sportolókat (pl. olimpiai bajnokokat), vagy zenei autogramokat, vagy csak politikusok autogramjait gyűjti. Ez általában a beláthatósággal függ össze, mert mindenkinek, aki fontos lehet, egyszerűen képtelenség összegyűjteni az autogramját, még egy teljes emberélet alatt is.

A legtöbben, ahogy írtuk, filmsztárok, színészek, zenészek autogramját gyűjtik, ez a legkézenfekvőbb kategória (éppen ezért sajnos ebben a kategóriában a leggyakoribb a hamisítás is). Ezeket a személyeket mindenki ismeri, minél ismertebb egy színész, minél nagyobb sztár, annál keresettebb az autogramja is természetesen. Ha egy színész vagy rendező pl. Oscar-díjas, sokkal izgalmasabb az autogramja a többiekénél.

A sportolókat gyűjtők előbb-utóbb ráállnak egy-egy alkategóriára, elkezdenek csak olimpiai bajnokokat, dobogósokat gyűjteni, vagy csak bizonyos sportágakat. Ebben a kategóriában természetesen a sportág népszerűségétől is függ az autogram keresettsége. A foci vagy a Forma-1 világszerte sokak által gyűjtött kategóriának számít.

Lehet gyűjteni még politikusok autogramjait, ebben a kategóriában az államfők és kormányfők a legfontosabbak, hiszen ők legalább egy lábjegyzet erejéig, de biztosan a történelemkönyvek lapjaira kerülnek hivatalba lépésük pillanatában. Nagyhatalmak vezetői, vagy kiemelkedő történelmi személyiségek autogramjai keresettebbek, értékesebbek, de pl. attól is függ egy-egy autogram keresettsége, hogy mennyire gyakori. (Helmut Kohl történelmi szerepe pl. vitathatatlan, de autogramja a gyűjtők között nem tartozik a legkeresettebbek közé, mert a kancellár tömegével osztogatta. Ettől még persze mindenki aki tehette, vagy teheti, begyűjti, de megszerzése nem okoz különösebb nehézséget.) Izgalmas lehet felkutatni egzotikus kis országok egykori vezetőit, akiket mára elfeledett a közvélemény, ezek a darabok ritkaságnak számítanak, s akik teljessé akarják tenni politikusokból álló gyűjteményüket, több száz eurot is képesek kifizetni egy-egy ilyen autogramért. Politikusok autogramjai között érdekesek azok a személyek, akik ugyan nem voltak soha állam vagy kormányfők egy adott országban, de személyiségük, hatalmuk, a világ folyására tett befolyásuk, szakmai hátterük miatt kihagyhatatlanok a gyűjteményekből. E körbe tartozik pl. Henry Kissinger autogramja.

Az irodalom, a világirodalom autogramjai is nagy szeletet jelentenek, a legtöbben írók autogramjával, dedikációival kezdik a gyűjtést, s gyakran nem is gyűjtenek más kategóriát. E körben általában igaz az a törvényszerűség, hogy minél régebbi, minél korábbi irodalmi korból származik egy aláírás, annál értékesebb, keresettebb. A képzőművészet többi kategóriája, a festészet, szobrászat kiválóságainak autogramjai is ebbe a körbe tartoznak.

Tudósok autogramjait viszonylag kevesen gyűjtik, e körben a legjellemzőbb a Nobel-díjasok autogramjainak gyűjtése. Itt a felfedezés világtörténelmi jelentősége, illetőleg ahogyan az irodalmi kategória esetében is, a díj minél előbbi elnyerése, ami a keresettséget befolyásolja. Természetesen az egyes országok gyűjtői szeretik begyűjteni lehetőség szerint az összes országukhoz köthető Nobel-díjast, Magyarországon pl. érthetően minden Nobel-gyűjtő vágya Szent-Györgyi Albert vagy Kertész Imre autogramja, dedikációja. A Nobel-kategóriában az irodalmi díj és a békedíj tartozik a kiemeltek közé, ahogyan a sajtó is ezeket kezeli kiemelt figyelemmel az odaítéléskor. Tudomány kategóriába sorolhatók az űrhajósok autogramjai, bár űrhajós autogramokat általában azok gyűjtenek, akik az űrhajózást mint témakört gyűjtik, s ebbe a bélyegeken, korabeli újságokon kívül beletartozik az autogramok, dedikált fényképek csoportja is.

Bármely kategóriát tekintjük, biztosan megtalálhatóak benne az ún. nevezett elsők, az ő autogramjuk a kategória ékköve. Akik először csináltak valamit a világon: először léptek ki az űrbe, azon belül a Holdra, először hajózták, repülték át az óceánt, először ugrottak át egy magasságot, vagy először nyertek meg annyiszor valamit, mint senki más előttük, először kaptak aranylemezt.

Végül lehet különleges emberek autogramját gyűjteni. Olyan személyekét, akik egyszer valaha valamivel világhírre tettek szert, s ez a tett határozza meg aztán egész életüket. Matthias Rust, aki leszállt a Vörös téren a Cessnával. Heinrich Harrer, a Dalai Láma tanítója, vagy Frank W. Abagnale és Erin Brockovich, akik az életükről szóló világhírű filmmel váltak modern közszereplővé. A sor lényegében a végtelenségig folytatható, a kutatómunkával újabb és újabb ötletek támadnak, hogy kit érdemes „levadászni”.

Mindegy, hogy ki melyik kategóriában, vagy több kategóriában gyűjt egyszerre, a lényeg, hogy a gyűjtő maga egészen biztosan valamilyen rendszer szerint építi a kollekciót, s egy-egy névre gondolva pontosan tudja, hogy ékesíti-e a gyűjteményét, vagy felesleges erőfeszítés.

2 komment

Címkék: érték gyűjtők gyűjtő információk autogramos cikk


A bejegyzés trackback címe:

https://autogram.blog.hu/api/trackback/id/tr39940487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZoZoltán 2009.02.13. 11:19:34

Nekem van egy Selye János és egy Öveges professzor autogramom - szerintetek mennyit érhet?

brutusbrutalis 2009.02.13. 13:35:23

@ZoZoltán: szerintem pár ezer forintot, de szívesen bemutatjuk őket, ha rövid történettel együtt küldesz róluk egy képet/scant.
köszi!
süti beállítások módosítása