autogram.blog.hu

Az autogramok mögött sorsok, emberek, jellemek húzódnak meg - a múlt, a jelen s a jövő: maga a történelem.
A blog célja, hogy felületet teremtsen a hobbi magyarországi hódolóinak.
Elérhetőségünk: autogram.blog@gmail.com

Welcome to the Hungarian Autograph Collectors Club website! Contact us at autogram.blog@gmail.com

Goldenblog 2010

Ez a honlap a
Goldenblog 2010 versenyen a kult-szórakozás kategóriában
6. helyezést ért el

mintegy 500 blog közül.

Klub a Facebook-on

Látogatottság

Címkék

1956 (12) 1986 (1) a (39) á (1) afganisztán (1) aftal (1) albánia (1) államfő (59) apollo (6) aranycsapat (11) argentína (7) artista (3) asztalitenisz (1) atlétika (4) aukció (24) ausztrália (4) ausztria (18) autogramos cikk (24) autogram evolúció (11) autopen (16) b (65) balkezesek (23) banglades (1) beatles (9) belgium (1) birkózás (1) boksz (3) brazília (15) bulgária (2) burma (1) c (50) cccp (13) ceruza (2) ciprus (1) cs (8) csehország (7) csere bere (5) d (33) dakar (6) dánia (2) dél afrikai köztársaság (3) dél korea (2) e (21) egyház (13) egyiptom (5) ensz (2) eredeti (13) érték (21) észak korea (1) észtország (1) f (39) fehéroroszország (1) filmrendező (26) finnország (5) foci (47) forma 1 (43) franciaország (39) g (38) gasztronómia (1) goldenblog 2010 (3) görögország (2) grafológia (3) gy (9) gyűjtők (25) gyűjtő információk (25) h (66) habsburg (4) hamisítvány (26) hegymászás (3) hoki (1) hollandia (2) horvátország (1) hungarian (166) i (12) ii. jános pál (8) imf (1) india (6) interjú (18) international (88) irak (1) írószer (1) izrael (5) j (34) jamaika (1) james bond (1) japán (2) jégkorong (5) jótékonyság (6) jugoszlávia (3) k (70) kajak kenu (2) kambodzsa (1) kanada (12) károly díj (1) katar (1) katona (1) kazahsztán (1) képzőművészet (19) kerékpár (1) kína (2) költő (8) kormányfő (59) kosárlabda (4) kossuth díj (49) kuba (1) l (35) lengyelország (16) le mans 24 (2) líbia (1) liechtenstein (1) luxemburg (2) m (72) magyarország (64) magyar miniszterelnökök (18) mercury seven (1) mexikó (1) mianmar (1) miniszter (45) monaco (2) mongólia (1) montenegro (1) n (21) náci (1) nagy britannia (73) nato (2) ndk (1) németország (36) nigéria (1) nob (1) norvégia (3) nszk (7) ny (1) o (8) olaszország (24) olimpiai bajnok (34) operatőr (1) örményország (1) oroszország (15) oscar díj (25) osztrák magyar monarchia (10) öttusa (1) p (64) palesztina (2) pápa (6) peru (1) politika (44) portugália (4) posta (2) queen (1) r (39) rajz (7) rajzfilm (6) rally (4) real madrid (2) ritkaság (76) románia (4) s (78) sajtó (13) sakk (4) síelés (2) skócia (2) spanyolország (16) sport (34) súlyemelés (2) svájc (8) svédország (7) sz (20) Szaúd-Arábia (1) szerbia (4) színész (36) szlovákia (6) szomszédok (2) t (32) tenisz (13) tibet (3) titkári aláírások (12) többes dedikáció (15) tollak (6) tonga (1) torna (1) törökország (2) történet (16) tudomány (12) ty (1) u (2) ü (1) új zéland (3) ukrajna (5) űrhajózás (14) usa (121) úszás (2) v (22) vásárlás (24) vatikán (4) venezuela (2) videó (124) vitorlázás (1) vívás (1) vízilabda (4) w (25) y (1) z (12) zene (6) zöld foki szigetek (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Ország-számláló

free counters

2009.08.25. 10:32 brutusbrutalis

Autogram hitelesítés és a hitelesítő okiratok

Többen fordultak az utóbbi hetekben hozzánk – leginkább a Michael Jackson hamisítványok és a Beatles riport kapcsán – autogram hitelesítés ügyében, pontosabban azzal a kérdéssel, hogy mondjuk meg, ki tud hitelesen bevizsgálni egy autogramot, kihez lehet fordulni Magyarországon ilyen ügyben.

Ma e kérések kapcsán bemutatunk egy Hitelesítő Okmányt annak összes kellékével, s röviden összefoglaljuk a hitelesítő okmányokkal kapcsolatos tudnivalókat. Mindenek előtt azonban fontos megjegyezni, hogy az autogram-relikvia hitelesítés tudománya nem azonos az írásszakértői, vagy grafológiai tudással. E szakértők meg tudják állapítani a gyenge hamisítványokról, hogy azt valószínűleg nem az a személy írta, akinek tulajdonítják, mert hamisítási jeleket (bizonytalan vonalvezetést, stb.) tartalmaz, de a komoly autogram-hamisítványokat sajnos nem tudják azonosítani. (Ez teljesen logikus, hiszen gondoljunk csak bele, egy magyarországi igazságügyi írásszakértő vagy grafológus honnan is tudhatná megállapítani, hogy Michael Jackson vagy John Lennon aláírása eredeti-e, vagy hamisítvány, ha nem rendelkezik hozzá referencia adatbázissal, márpedig honnan, miért is rendelkezne? Ezeknek a szerveknek és szakértőknek nem az autogram-hitelesítés a szakterületük, így nem tudhatnak megnyugtató választ adni autogram ügyben.)

A Hitelesítő Okmány szerepe akkor kerül elő, amikor valaki értékesíteni, vagy vásárolni szeretne valamilyen autogramot, tehát nem közvetlenül előtte írja az autogram tulajdonosa. Ez sokszor előfordulhat, különösen akkor, ha az illető személy már elhunyt.

A hitelesítő cégek és okmányok tüzetes vizsgálata előtt szükséges leszögeznünk az első és egyben legfontosabb szabályt: aki egy autogramot el akar adni, s annak eredetiségét mindenáron, már-már erőszakosan hitelesítő okirattal akarja alátámasztani, az valószínűleg hamisítványt árul. Egy hitelesítő okirat mindig annyit ér, amennyit az okiratot kiállító személy vagy szervezet szava, a kérdés tehát elsősorban bizalmi kérdés, az a lényeg, hogy az okiratot tartalmazó véleményt ki adja, s milyen ismeretekre alapozva. Nagyon sokféle hitelesítő okirat létezik különféle hamisítást megnehezítő kellékekkel, ugyanis a hitelesítő okiratokat is lehet hamisítani, valamint lényegében bárki kiállíthat egy darab papírt arról, hogy egy-egy autogram eredeti. A lényeg, hogy ezt ki teszi meg.

Megkülönböztetjük egymástól azokat a hitelesítő okiratokat, melyet az autogram értékesítők maguk állítanak ki, s azokat, amelyeket azok a hitelesítő cégek, akik maguk nem foglalkoznak autogramok kereskedelmével. Utóbbiak természetesen többet érnek a hitelesség szempontjából, de a profi autogram-dílerek is törekednek arra, hogy hírnevük az általuk kiállított hitelesítő okmányokban is visszatükröződjön, azaz minél komolyabb és megbízhatóbb kereskedő valaki, annál komolyabb kellékekkel rendelkező okiratot bocsát ki az autogram mellé. A kereskedők által kiállított okiratok alapvető kelléke az ún. örök visszavásárlási garancia, azaz ha valakiben később bármikor felmerül valamiért a kétely, hogy a vásárolt autogram mégsem eredeti, a kereskedő garanciát vállal arra, hogy időhatár nélkül visszavásárolja. Amelyik kereskedő ezt nem vállalja, azzal nem érdemes szóba állni és vásárláskor természetesen mindig fontos arról meggyőződni, hogy a kereskedő az örök garancia ígéretével nem fog eltűnni nyomtalanul.

A komoly és nagy értékű autogramok általában egyszerre több hitelesítő okmánnyal is rendelkeznek, a megbízható kereskedőknek is érdeke, hogy ezeket a darabokat ne csak saját hitelesítő okmányukkal, hanem független intézetek hitelesítésével is ellássák.

Alább látható egy jó hitelesítő okmány, melynek kellékeit a kép alatt tételesen is bemutatjuk.

A hitelesítő okirat neve Letter of Authenticity (LOA) vagy Certificate of Authenticity (COA), a megnevezés a dokumentum tetején található. Ezt jellemzően ritka, egyedi betűtípussal, eltérő színnel és anyaggal írják a dokumentum tetejére, gyakran belenyomtatva az iratba. Az okirat papírja mindig kiváló minőségű papír, jellemzően egyedi vízjelet tartalmazhat. Mérete az USA-ban kiállított okiratok esetében A4 méretűnek látszó, ám az amerikai szabvány A4-es kb. fél cm-vel szélesebb és mintegy 1 cm-vel rövidebb az európai szabványnál, aminek következtében pl. nem fér bele az európai genothermekbe. (Ha tehát egy európai szabvány A4-es papíron találkozunk egy amerikai cég által kiállított LOA-val, akkor kezdhetünk gyanakodni arra, hogy a LOA hamis, s így az általa hitelesített autogram is.)

A hitelesítő okiratok többnyire tartalmazzák a hitelesített darab fényképét és minden esetben tartalmazzák a tétel pontos leírását: ki írta, mivel írta (filctoll, golyóstoll, töltőtoll, stb.), mekkora méretben, milyen anyagra (fotó, papír), azaz teljesen részletesen felsorolja a jellemzőit. Az okiratok jelentős része fényképet és leírást egyaránt tartalmaz.

Fontos kelléke a jó hitelesítő okiratnak a hitelesítő szám (Certification Number) mellyel a hitelesítő cég regisztrálja az adott darabot. Ennek az a jelentősége, hogy a szám alapján bármikor visszakereshető az adatbázisban a hitelesítés ténye Interneten keresztül is. A PSA/DNA ezt kiegészíti azzal, hogy a hitelesített darabot egy speciális tintával megjelölik, mely csak az általuk használt lámpa fényénél látható, így lényegében lehetetlenné teszi, hogy az általuk kiállított hitelesítő okmánnyal valaki egy hitelesített darabbal teljesen megegyező darabot állítson elő és dobjon piacra. Ennek a néhány száz dollár értékű aláírások esetében nem sok jelentősége van, de ha egy több tízezer dollár értékű darabról van szó, már megéri ezzel a biztonsági elemmel is kalkulálni, hiszen a szép, jó minőségű hamisítvány legyártása jó üzletnek ígérkezhet.

Minden hitelesítő okirat tartalmaz egy szöveges részt arról, hogy az okirat kiállítója hogyan, mikor, milyen módszerrel hitelesítette a darabot, s hogy annak hitelességéért garanciát vállal. A szöveges részt mindig a társaság vezetőjének eredeti aláírása zárja, s ez néhány esetben közjegyző aláírásával és kellékeivel is kiegészül. A hitelesítő okirat mindig egyértelmű és részletes elérhetőségi adatokat tartalmaz az okirat kiállítójáról, nem csak név, de több telefonszám, faxszám és a honlapcím feltüntetésével.

Ha egy ilyen kellékekkel rendelkező irattal ellátott autogramot akarunk vásárolni, akkor biztonságban tudhatjuk magunkat, az elköltött összeget nem egy darab ócska papírért, hanem valódi relikviáért adjuk ki. Sajnos hazánkban nincs olyan szervezet, aki a hitelesítést megfelelő tudás birtokában elvégezhetné, így a komolyabb darabok vizsgálatát komoly cégekkel csak külföldön, jellemzően az USA-ban végeztethetjük el. A hitelesítés díja változó, a bemutatott LOA-t kiállító cég esetében 35-250 dollárig terjednek az alapdíjak. A hitelesítés mindig csak a hitelesítendő darab és a társaság „személyes találkozása” útján lehetséges, azaz a hitelesítendő relikviát el kell juttatnunk, küldenünk a céghez előzetes egyeztetéseket követően, szkennelt kép vagy fotó alapján száz százalékos biztonsággal hitelesíteni nem lehet, s nem is vállal ilyet senki.

1 komment

Címkék: vásárlás usa beatles aukció érték eredeti hamisítvány


A bejegyzés trackback címe:

https://autogram.blog.hu/api/trackback/id/tr291336718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brutusbrutalis 2010.03.26. 21:57:03

Hozzászólás formájában kiegészíteném ezt a cikket egy apró, bár lényeges információval, melynek a napokban kerültem birrtokába. A hitelesítő okirat számából - legalábbis a PSA/DNA hitelesítő cégnél, de gyanítom más cégek esetében is így van - kiderül az is, hogy a hitelesítés az aláírás pillanatában történt, vagy utólag, minták alapján. Azok a darabok, melyeket úgy hitelesítenek, hogy a cég képviselője szemtanúja az aláírásnak, sorszámot kapnak. Pl. a cikkben jelzett szám esetében ez így nézne ki. B54784 a kód utólagos hitelesítés esetén, de ha ez a szám egy olyan darabot jelölne, amit szemtanú előtt írt alá a tulajdonosa, akkor 1B54784, 2B54784 stb lenne, azaz a kódszám előtt lenne egy számjegy, 1, 2, 3, 4.... stb, attól függően, hogy az adott pillanatban hány darabot ír alá a célszemély a hitelesítő cég képviselőjének szeme előtt.
süti beállítások módosítása